|
|
Petits beurres
Składniki :
na 100 ciastek
400 g miękkiego masła
250 g wody
5 g soli
400 g cukru w kryształkach
1 kg mąki 55
10 g proszku do pieczenia
Przygotowanie : 30 min
Pieczenie : 10 min
 |
1/ Zagotować razem masło, wodę, sól i cukier.
Pozostawić do ochłodzenia, mieszając od czasu do czasu by masło nie ścieło się na powierzchni. |
 |
2/ Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do salaterki, bardzo dobrze wymieszać.
Wlać dobrze schłodzoną mieszankę z masła (o kremowej lekkiej konsystencji). |
 |
3/ Dobrze wszytko to wymieszać i przestać, kiedy tylko mieszanka jest jednolita.
Pozostawić pod ściereczką na 3 godziny w lodówce do schłodzenia (lepiej, jeżeli możemy poczekać do następnego dnia). |
 |
4/ Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość 3 mm. |
 |
5/ Za pomocą szklanki, wyciąć okrągłe kawałki z ciasta, rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 8 do 10 minut w 170°C (termostat 6, 7). Można je podpiekać tyle razy ile uważa się za słuszne. |
 |
6/ Pozostawić do ostygnięcia i osuszenia. |
|