Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petits beurres

Składniki :
na 100 ciastek

400 g miękkiego masła
250 g wody
5 g soli
400 g cukru w kryształkach
1 kg mąki 55
10 g proszku do pieczenia

Przygotowanie : 30 min
Pieczenie :
10 min

1/ Zagotować razem masło, wodę, sól i cukier.
Pozostawić do ochłodzenia, mieszając od czasu do czasu by masło nie ścieło się na powierzchni.
2/ Wsypać mąkę i proszek do pieczenia do salaterki, bardzo dobrze wymieszać.
Wlać dobrze schłodzoną mieszankę z masła (o kremowej lekkiej konsystencji).
3/ Dobrze wszytko to wymieszać i przestać, kiedy tylko mieszanka jest jednolita.
Pozostawić pod ściereczką na 3 godziny w lodówce do schłodzenia (lepiej, jeżeli możemy poczekać do następnego dnia).
4/ Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na grubość 3 mm.
5/ Za pomocą szklanki, wyciąć okrągłe kawałki z ciasta, rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 8 do 10 minut w 170°C (termostat 6, 7). Można je podpiekać tyle razy ile uważa się za słuszne.
6/ Pozostawić do ostygnięcia i osuszenia.